неділя, 16 квітня 2023 р.

Панк-рок музичний вибух

 

Запал

Панк-рок дійсно має вибухову природу. Тільки задумайтесь, з 1974 по 1978 роки він пронісся від прото-панку до постпанку, розсипавшись на десятки піджанрів, ще й примудрився утворити цілих дві хвилі гуртів. І все це всього за чотири роки. А якщо вважати точкою детонації 1976, так званий Year Zero, то взагалі весь процес зайняв тільки два роки. І за цей обмежений час класичний панк-рок спричинив колосальний вплив на масову культуру.


Стиснуто поза межами

Якщо існує таке поняття, як панк-рок — а більшість інсайдерів вважають це терміном, придуманим пресою, — то це базова музика рок-н-ролу.
Lisa Robinson’s Rock Talk

Насправді все це був закономірний розвиток подій. Бо такий вже цей музичний жанр швидкий, гучний, лютий. Як ні як, панк-рок есенція рок-н-ролу, саме тому він таки інтенсивний та концентрований. Наче його провели через кустарну дистиляцію, видаливши все зайве, згустивши ритм, підвищили градус драйву. Мабуть, через це створення панку описують як очищення рок-музики.

Такий мінімалізм зробив його мелодії простішими, в чомусь навіть примітивними. Але водночас доступнішими та універсальнішими у виконанні, й інколи нестерпнішими для слухачів. Не кожен витримає такий шалений напір рок-н-ролу.


Панк цунамі

Через цей насичений читкий звук, панк-рок можна вважати базовим жанром, а отже його потенціал для розвитку безмежний. Варто тільки внести хоч якісь зміни, додати елементи іншого музичного стилю, нових ідей, погратися з ритмом й тональністю і от у вас новий напрямок. До того ж для того, щоб почати виконувати панк достатньо базових навичок гри на музичних інструментах. Тобто це може зробити кожен спроможний чути та тримати гітару. Додайте до цього запальний характер й бунтівний дух і отримаєте рецепт успіху панк-року.

Отак він пронісся ураганом, спочатку по англомовним країнам, згодом Європою та врешті решт по всьому світу. І де б не лунала ця музика, вона слугувала акомпанементом культурних й соціальних змін.

 

 Джерела

Панк-рок Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. (Готуйтесь, це посилання ви будите бачити часто)

Sources for ‘The Rotten Etymology of Punk’ (Цікава підбірка цитат з різноманітних публікацій, її ви теж побачите знов.)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Не грайтесь зі свастикою, це приваблює нацистів. Гіркий урок панк-руху.

  Це було щось проти тата й мами. Ми зненавиділи старших людей, які постійно твердили про Гітлера, "Ми йому п...