неділя, 30 липня 2023 р.

Не грайтесь зі свастикою, це приваблює нацистів. Гіркий урок панк-руху.

 

Це було щось проти тата й мами. Ми зненавиділи старших людей, які постійно твердили про Гітлера, "Ми йому показали", та цю самовдоволену гордість. Це був спосіб побачити, як така людина червоніє в обличчі.

Сьюзі Сью

Коли панки відкинули богемний епатаж на користь грубої провокації (просто знайди те, що дратує маси найбільше й тикни їм це під носа), вони взяли на озброєння айдентику Третього Рейху. Бо ж що ще могло розлютити повоєнне покоління, як не символіка “самого уособлення зла”, нацистської Німеччини. За аналогією у хід пішли радянські емблеми, ніщо не збісить добропорядного громадянина часів холодної війни так, як знамена ворога на вулицях рідного міста. Хоча, відверто кажучи, ці два режими не так вже й відрізнялися, два боки тоталітарного соціалізму. Але панків це тільки підбадьорювало. Вони наче вели перегони у пошуках межі “Це вже занадто!”.

Та попри всі ці загравання зі свастикою та загалом естетикою Третього Рейху, загальний рівень расизму в спільноті панків був десь такого ж рівня як і у суспільстві з якого вони вийшли. За деякими свідченнями навіть трохи нижчий. Але що для одних забавки, для інших розпізнавальні знаки. Напевно у коричневих сорочок усе погано з почуттям гумору, зокрема з іронією, бо вони навсправжки почали підтягуватися до панк-сцени, прийнявши її за дружне середовище. Це була тривожна ознака. Така компанія могла затягти, ще молоду, та вже горезвісну субкультуру на самісіньке дно. Тому спільнота панків почала протидіяти нашестю нацистів, від банальних бійок, до активної участі гуртів у акціях на зразок “Rock Against Racism”. Та шкода вже була заподіяна й остаточно позбутися неприємної гоп-компанії так і не вдалося, про що свідчить пісня “Nazi Punks Fuck Off” гурту Dead Kennedys.

Нині панки гучно проголосили, що проти расизму, сексизму, шовінізму й інших поганих ізмів. Та й від практики використання нацистської символіки вони давно відійшли. Бо, по-перше, це дійсно спонукає расистів приймати тебе за свого, а ситуація ця не з приємних, по-друге, жарт давно застарів. Але давайте будемо чесними таке явище як наци-панки все ще існує.

 

Джерела

The White Noise Supremacists

Nazi Punks F**k Off: How Black Flag, Bad Brains, and More Took Back Their Scene from White Supremacists

Anarchy in the UK? The politics and people that produced punk rock

What was punk against? #4 Racism

Nazi Punks Fuck Off From Wikipedia, the free encyclopedia

Наци-панки

29 Things You Didn't Know About Punk Style (Джерело цитати)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Не грайтесь зі свастикою, це приваблює нацистів. Гіркий урок панк-руху.

  Це було щось проти тата й мами. Ми зненавиділи старших людей, які постійно твердили про Гітлера, "Ми йому п...