неділя, 18 червня 2023 р.

Як шотландка стала частиною панк-стилю



Мені вже давно було цікаво, чому шотландка отримала культовий статус у панк-стилі. Моя найкраща здогадка “Підтримка боротьби Шотландії за незалежність?”. Але це малоймовірно, бо панки здебільшого намагалися триматися від націоналізму як найдалі. Але відповідь на це питання виявилася несподіваною та цілком у дусі панку.

Роял Стюарт тартан

Насправді класична для панк-стилю шотландка Royal Stewart з'явилася на світ задовго до того дня, коли пролунали первісні мотиви рок-н-ролу. Вперше візерунок з перехрещених синіх, зелених, чорних, білих та жовтих смуг на червоному тлі був опублікований в 1831 році у кризі “The Scottish Gael” Джеймса Логана, але є свідоцтва, що він був надзвичайно поширеним і популярним ще наприкінці XVIII сторіччя. Мода на нього стала настільки всеохопною, що королева Вікторія, велика поціновувачка шотландської оздоби, навіть прийняла його до королівської родини. А от король Георг V намагався обмежити використання цього тартану, відтоді теоретично його можна використовувати лише з дозволу монарха. Отак він став символом престижу, статусу та наближеності до королівської родини.

Монетизація образи королеви

За офіційною версією, ідея використовувати Royal Stewart для повсякденного одягу належить Вів'єн Вествуд, але я не дуже вірю в її здібності, як дизайнера, продукувати оригінальні концепти. З іншого боку, вона і Малкольм Макларен достатньо швидко зрозуміли, що на паплюженні образу монарха можна заробити гроші. Як от принт королеви з пірсингом шпилькою у верхній губі, який також хотіли використати для обкладинки синглу God Save the Queen, але через скандал був обраний варіант цензурованого портрета. А  Royal Stewart у той час якраз вважався особистим тартаном Єлизавети II, тому ідея послуговуватися ним для пошиття вуличного одягу виглядає цілком закономірною для них. Та й сам Макларен, як зрозуміло з його прізвища, етнічний шотландець. Отож хто зна, хто зна...
Що б там не було цей візерунок потрапив до панк-стилю зовсім невипадково. Таке плюндрування символу статусу та влади цілком відповідає духу панку, такий собі непристойний жест у бік королівської родини. Адже це основа панк-стилю, взяти щось модне й елітарне, розірвати його на шматки, заплямувати, привласнити шляхом персоналізації.

Поширення та різноманіття

З розповсюдженням панківської моди по світу концепція застосування Royal Stewart в одязі поступово розмилась та втратила зміст, бо поза межами Британії мало хто знав його соціальне значення. Отож, поступово, окрім тартану королеви, панки почали носити й інші зразки шотландки. Зокрема навіть запозичені зі шкільної форми.
Отак через концепцію, яка стала модою, шотландська оздоба стала невіддільною частиною панк-стилю.

Джерела 

Style 101: A History of Tartan 

Royal Stewart tartan From Wikipedia, the free encyclopedia

Tartan Details - Stewart, Royal

Queen Elizabeth II & Her Tartan

29 Things You Didn't Know About Punk Style

Немає коментарів:

Дописати коментар

Не грайтесь зі свастикою, це приваблює нацистів. Гіркий урок панк-руху.

  Це було щось проти тата й мами. Ми зненавиділи старших людей, які постійно твердили про Гітлера, "Ми йому п...